30 Kasım 2014 Pazar

İLERİ PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ UYGULAMA RAPORU


çevremİZDEKİ BİLGİLER


Öğrencilerin çevrelerinde ki bilgileri en iyi şekilde algılayabilmeleri için bu etkinlikler hazırlanmıştır. Eğitim yazılımlarında öğrencilerin bilişsel seviyelerinin artırılmaları hedeflenmiştir. Ayrıca öğrencilerin eğlenirken öğrenmeleri ve konuyu daha iyi bir şekilde anlayabilmeleri için bir çok etkinliğe yer verilmiştir. Konu basit ve anlaşılır bir şekilde öğrenci seviyesine indirgenmiştir. Öğrencilerin dersten ve uygulamadan sıkılmamaları için konu içi etkinliklere oyunlar animasyonlar yerleştirilmiştir. Sesli yazılı görsel materyallerle etkinlikler zenginleştirilmiştir.

Eğitim yazılımı:

Çevremizde ki bilgileri öğretici etkinlikler ve oyunlar
Gerçek ve kurgusal kavramları açıklayan etkinlikler ve oyunlar
1.                        Konu anlatımı
2.                        Doğru yanlışlar
3.                        Boşluk doldurma
4.                        Dinleme etkinlikleri
5.                        Sürükle bırak etkinliği
6.                        Gerçek kurgusal etkinliği
7.                        Oyun etkinliği

Uygulama okulu ve sınıfı:

Okul: kültür kurumu orta okulu
Sınıf: 5/b sınıfı
Sınıf mevcudu: 24

Materyal uygulaması:

Materyal uygulama süresi etkinliklerin fazla olmasından dolayı iki ders saati olarak tasarlanmıştır. Uygulama 4 aralık Perşembe günü kültür kurumu orta okulunda yapılacaktır. Uygulamalardan bütün öğrencilerin faydalanması sağlanacak ve projeksiyon makinası ve bilgisayarlarla etkinlikleri ve uygulamaları bütün sınıfın katılması sağlanacaktır. Derse girişte etkinlikler hakkında öğrencilere bilgilendirmeler yapılacak öğrencilerin motive olması sağlanacaktır. Öğrencilere etkinliler hakkında bilgi verildikten sonra öğrencilerden etkinlikleri uygulamaları istenecektir.

Uygulamada ki sorumluluğumuz:

Uygulama yapılacak okula gruptaki tüm öğrenciler katılacaktır yani dört kişilik bir grupla uygulama okuluna gidilecektir. Hazırlanmış olan flash programının içince ders anlatım videoları öğrencilere izletilecektir. Daha sonra etkinlikler stajer öğretmenlerin eşliğinde bütün sınıfa uygulatılacaktır. Öğrenciler etkinliklerde zorlandıkları yerde biz devreye gireceğiz ve yardım isteyen öğrencilere aynı anda geri dönüt vermeye çalışacağız. Ayrıca öğrencilerin etkinlikleri uygularken bilgisayarlarında oluşabilecek teknik sorunlara anında müdahale edilecektir.

Değerlendirme:

Öğrenciler ikişer kişilik gruplara ayrılarak etkinliklere katılırlar. Her etkinliğin kendi puanı vardır. Bütün etkinliklerden istenen puanı alan grup birinci ilan edilir ve yapılamayan etkinliklerin cevapları sınıf öğretmeni tarafından verilir. Öğrencilerin bütün etkinliklere aynı anda katılmaları sağlanır en sonda hayal ve gerçek adlı oyun birinciyi belirler. Ayrıca uygulamaya katılan bütün öğrencilere ders sonunda çikolata dağıtılacaktır. Etkinlikler sonucunda en iyi üç gruba sürpriz hediyeler verilecektir. Ders sonunda öğretmen konuyu toparlayarak dersi bitirir.

11:50-12.00
Dersin giriş kısmı
Dersin amacı öğrenciye açıklanır etkinlikler ve oyunlar hakkında öğrenciye bilgiler verilir

12.00-12.05
Öğrenci motive edilir
Öğrenciye dersin başında ödüllerden bahsedilir

12.05-12.15
Flash uygulamasından ders dinletilir
Öğrenciye görsel materyaller sunulur. Öğrencinin dersi daha iyi dinlemesine olanak sağlanır
12.15-12.25
1.      Etkinlik hayatımızda ki bilgiler
Görsel bir şekilde öğrencilere bilgiler verilir ve sorular yöneltilir.
12.25-12.30
2.      Dinleme etkinliği
Çevremizde ki bilgilerle ilgili sesler öğrencilere dinletilir ve öğrencilere sorular yöneltilir.
12.40-12.50
3.      Sürükle bırak etkinliği
Öğrencilerin konuyu daha iyi anlayabilmeleri için konu etkinlikler üstünde eğlenceli bir şekilde anlatılmaya çalışılır.
12.50-13.00
4.      Videonun izletilmesi
Hayal mi gerçek mi videosunun izletilmesi öğrenciye sorular sorulması
13.00-13.10
5.      Oyunun oynatılması
Öğrencilerin konuyu anlayıp anlamadıklarına dair oyunun oynatılması, yakalanan her balıktan sonra öğrenciye sorular sorulması.
13.10-13.15
6.      Öğrencilere sorular sorulması
Konu kapsamında sorular sorulması
13.15-13.20
7.      Değerlendirme
En iyi grupların belirlenerek ödüller verilmesi
13.20-13.25
8.      özet
Öğretmen dersin sonunda konuyu toplamak için genel bir özet yapar.


İLERİ PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ  5. HAFTA


Bir önceki hafta yaptığımız derste uygulamamızda düzelteceğimiz kısımları düzenledik. Uygulamamızın genel yapısını oluşturmuş olduk. Uygulamamızda öğrenci düzeyi dikkate alınarak tasarım aşamasında düzenlemelere gidildi. Aynı zamanda hazırladığımız etkinlikleri de öğrenci hazıbulunuşluk seviyelerine göre hazırlandı. Uygulamamız genel olarak şu şekilde olacak;

  ü  İlk olarak konu anlatımı ve dinleme etkinliği yapılacak.
  ü  Resim ve ses etkinliği 
  ü  Konu ile ilgili soru cevap tekniği kullanılacak
  ü  Konu ile ilgili video
  ü  Gerçek ve kurgusal(oyun)
  ü  Değerlendirme testi

Uygulamanın işleyişi yukarıdaki sıralama dikkate alınarak yapılacaktır. Dolaylı anlatım tekniğine uygun hazırlanıp öğrenci seviyesine uygunluğu dikkate alındı. Uygulama ile öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve Psikomotor gelişimleri gibi üst bilişsel düzeylerini artırmaya yönelik tasarlandı.
Uygulamayı yapacağımız okul ile görüşmeler yapılarak tarih belirlendi. Hazırladığımız uygulamayı 5. Sınıf öğrencilerinde uygulayarak gerekli değerlendirme ve gözlemlerimizi gerçekleştireceğiz.

İLERİ PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ  4. HAFTA


Bu hafta dolaylı eğitim ile gerçekleştireceğimiz uygulamamızın temel içeriklerini ve uygulama etkinliklerinin bir kısmını hazırladık. Konu içeriği olarak çevremizdeki bilgiler konusuna giriş yapmadan önce öğrencilere caddeden çekilmiş bir resim gösterip bu resimde nelerin olduğunu ne tür seslerin olabileceğini sorarak anlatmalarını isteyeceğiz. Daha sonra ise sadece ses dosyasını dinleterek bu seslerin ne tür bir yerden geldiğini ve seslerden neleri çıkardıklarını sormayı planladık. Böylelikle dolaylı anlatım tekniklerini konumuzun başında uygulayarak başlamış olacağız.
Bu etkinliklerden sonra kısa bir konu anlatımı olacaktır. Konu anlatımının ardından uygulama etkinliklerine geçilecektir. Uygulama etkinliklerimiz;

  ü  Hayatımızdaki bilgiler
  ü  Dinleme etkinliği
  ü  Bilgi aktarımı
  ü  Sorular
  ü  Gerçek ve kurgusal (oyun)
  ü  Doğru yanlış testi

Bu haftaki dersimizde hocamız hazırladığımız etkinliklerden hangilerini kullanmamız gerektiğini 
söyledi. Kullanacağımız etkinliklerdeki eksiklikler ve yapılacaklar;

  ü  Konu anlatımı biraz daha kısa tutulup iyileştirilecek
  ü  Sorular daha az olacak
  ü  Anasayfa ve yardım kısımları düzenlenecek
  ü  Kullanılan resimlerin kaliteleri düzenlenecek
  ü  Video değiştirilecek
  ü  Etkinlik esnasında geri çıkabilme özelliği eklenecek

İLERİ PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ  3. HAFTA


Bu hafta ileri programlama dersimizde dolaylı eğitim ile bir uygulama yapmamız istendi. Dolaylı anlatım için bir önceki konumuz olan çevremizdeki bilgiler konusunun uygun olacağını kararlaştırdık. Bu eğitsel materyalimizi 5.sınıf düzeyindeki öğrencilere yönelik hazırlayacağız. Bu uygulamada gizil öğrenmeler oluşturarak uygulamayı tasarlayacağız. Konu alan uzmanımız ile görüşüp onay aldıktan sonra uygulamamızı nasıl yapacağımızı araştırmaya koyulduk.
 Uygulamamız hazırlamadaki süreç ;

  ü  Storyboard hazırlanması
  ü  Konu anlatım içeriklerinin hazırlanması
  ü  Eğitsel uygulamamızı hangi programlar ile yapılacağı
  ü  Uygulamada yer alacak etkinliklerin hazırlanması
  ü  Uygulamadaki geri dönütleri belirleme

Uygulamayı hazırlarken öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve Psikomotor yönlerini geliştirme esas alınmıştır. Öğrenci merkezine dayalı yapacağımız bu uygulama bloom taksonomisindeki aşamalar göz önünde bulundurularak yapılacak.
Çevremizdeki bilgiler konusunu dolaylı anlatım tekniğine en uygun nasıl yapacağımızı hocamız ile görüşerek kararlaştırdık. Bir sonraki hafta süreçte planladığımız aşamaları gerçekleştireceğiz.

İLERİ PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ  2. HAFTA


Alıştırma uygulama materyalimizde bu hafta konu alan uzmanımız olan melike hocamızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda uygulamadaki eksiklikleri ve tasarım düzeyindeki eksiklikleri giderdik. Alıştırma uygulamamızın son hali sürükle bırak şeklinde olup konuyu daha daha iyi kavratacağımızı ve farklı türdeki bilgi kaynaklarını öğrencinin doğru olan yere sürüklemesi şeklinde bir yol izlemekte. Uygulamadaki geri dönütler ile düzelttiğimiz kısımlar;

  ü  Konu anlatımında eksiklikler giderildi
  ü  Uygulama esnasında Geri butonu eklendi
  ü  Anasayfa bilgiler ve yönlendirmeler düzenlendi
  ü  Yardım menüsü düzenlendi
  ü  Arkaplan resmi düzenlendi

Alıştırma uygulamamız son haliyle kütüphane rafları şeklinde olup bu raflarda bulunan bilgi türlerini, öğrencinin rafların altında bulunan ses, görüntü ve yazı sepetlerine sürüklemeleri ile oluşmakta. Örneğin rafta bulunan radyo resmini öğrenci altta bulunan ses sepetine sürükleyerek bırakması şeklinde olacaktır. Uygulama ile doğru cevaplar ile yanlış cevaplara geri dönütler verilmektedir. Alıştırma uygulamamız öğrencinin raflardaki tüm bilgi kaynaklarını doğu sepetlere sürüklemesiyle son bulmaktadır.

İLERİ PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ  1. HAFTA


Bu dersimizde yapacağımız çalışmaya başlamadan önce hazırlayacağımız alıştırma uygulama materyalinin hedef kitlesini ve hangi konu içeriğini alacağını belirledik. Projemizde 5. Sınıf konusu olan çevremizdeki bilgiler konusunu esas alarak bu konuya yönelik etkinlik hazırlandı. Etkinlik ile öğrencilerin çevrelerinde sürekli karşılaştıkları ses, görüntü, yazı gibi bilgileri kavramaları ve bunları birbirinden ayırmayı öğretmeyi amaçlayan alıştırma uygulama materyali hazırlandı.

Etkinlikte hedeflenen kazanımlar;
  ü  Çevredeki bilgi kaynaklarını kavrama
  ü  Ses türü bilgi kaynaklarını kavrama
  ü  Görüntü türü bilgi kaynaklarını kavrama
  ü  Yazı türündeki bilgileri kavrama
  ü  Bilgi türlerini birbirinden ayırt etme   
  ü Gerçek ve kurgusal ayrımı yapma

Bu uygulamada öğrencilere yönelik; dönütler, tasarımlar, şekiller, hazırbulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak alıştırma uygulama yazılımı hazırlandı.