16 Aralık 2012 Pazar

ENGELLİLER İÇİN GELİŞTİRİLEBİLİR MATERYALLER

                                  ENGELLİLER İÇİN MATERYALLER



    Çevremizde veya sokakta karşı-
laştığımız engelli insanlar var. Onlarında yaşadığı bir hayat ve o hayata tutunmalarını sağlayan nedenler var. Bu engelli insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri bilindiği üzere zor olmalı. Engelli olmak sadece doğuştan gelmiyor tabi belli kazalar ve hastalıklardan dolayı da engelli kalabiliyor insanlar. Bizler de bunun bilincinde olup ona göre hareket etmeliyiz ve engelli insanlara bu zor yaşam şartlarında elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız. Bu konumuzda engelli insanların eğitim görmeleri için tasarlanabilecek materyallerden ve bu materyalleri tasarlamada karşılaşılacak sorunları ele alacağız.
     Engelliler için hazırlanmış materyallerini araştırdığımızda kullanılacak pek fazla materyalin olmadığını görüyoruz. Bunun sebebinin de hazırlanmasının zorlu olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bu zorluklar engelli bireylerin engelli durumlarını göre değişmektedir. Örneğin sakat engelliler için günümüzde fonksiyonlu tekerlekli sandalyeler ve dışarıda gezebilmeleri için kaldırımların veya merdivenlerin yavaş yavaş engellilerinde düşünülerek yapıldığını görüyoruz. Görme veya işitme engelliler açısından düşündüğümüzde onlar için yapılan materyallerin az olduğunu ve maliyetlerinin yüksek olduğunu görüyoruz.


     Şu an engelli birçok bireyin daha iyi bir yaşam geçirmeleri için destek vermeli gözleri görmeyen birine göz, kulakları işitmeyen birine kulak olmalıyız. Hayata her zaman kendi penceremizden değil de biraz da onların penceresinden bakmalıyız. İşitme engelliler için en büyük sorunun başka birinin söylediklerini duyamadıklarından iletişim kuramamaları onlar için büyük sıkıntılar yarattığını düşünüyorum.  İşitme engelliler için geliştirilebilir bir düşüncem var onu açıklayacak olursam. İşitme engelli birey için düşündüğüm bir gözlük var. Bu gözlük işitme engelli birey için bir nevi kulak işlevi görecek. Bu gözlüğün işlevi karşıda konuşan kişinin ağız hareketlerini algılayarak gözlüğün ekranına yazı şeklinde yansıtması ile olabilir. Bunun için gözlüğe bir kameranın yerleştirilmesi ve konuşan kişinin ağız hareketlerini gözlüğün hafızasındaki veriler yoluyla okuyup bu okuduğu verileri gözlüğün ekranına yansıtması ile işitme engellinin bu yazılar sayesinde karşıdaki kişi ile iletişimini sağlayabileceğini düşünüyorum.  Tabi ileri düzey bir teknoloji gerektirebilir bununda üstünde durulduğu takdirde yapılabileceğini düşünüyorum.

      Unutmayalım her sağlıklı insan, bir engelli adayıdır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder